21 dec Wat heb je nodig voor een vijver in de tuin?
Veel mensen vinden het mooi om een vijver in de tuin te hebben. Echter is een vijver niet zomaar aangelegd. Het aanleggen van een vijver is een grote klus. Zo dien je niet alleen de vijver mooi aan te leggen, maar ook de locatie eromheen passend te maken. Wel is het eindresultaat vaak erg mooi. Wanneer jij een prachtige vijver wilt aanleggen, is het van belang dat je weet wat je wilt en hoe dit moet.
Het plan van een vijver aanleggen
Bij het aanleggen van een vijver is het handig als je dit plan gewijs doet. Zo zul je niet alleen de vijver moeten plaatsen, maar ook de locatie eromheen aan moeten passen. Een goed en doordacht vijverontwerp kan hierbij helpen. Dit ontwerp bestaat meestal uit een plattegrond met de vijver daarin en uit een dwarsprofiel. In het dwarsprofiel wordt de diepte aangegeven. Wanneer je het ontwerp af hebt, is het belangrijk dat je nadenkt over de aanlegperiode. Het voorjaar is vaak het meest handig. Dit zodat de vijver dan gemakkelijk de kans krijgt om een biologisch evenwicht te creëren. Naast het voorjaar kan het eventueel ook nog in het najaar. Wel komen er in dit de planten pas na de winter.
De voorbereidingen
Wanneer je eenmaal een goed plan hebt bedacht, kun je bezig met de voorbereiding. Hierbij is het belangrijk om te weten welk materiaal je wilt gebruiken. Een vijverbak is vaak een erg goede keuze. Onder de voorbereidingen valt ook het werk dat verricht moet worden om een mooie werkplek te creëren. Zo zul je waarschijnlijk planten en wellicht boompjes moeten verwijderen/verplaatsen. Daarnaast kan het zijn dat er nog elektriciteitskabels in de grond zitten. Deze zullen dan verlegd moeten worden. Hierna kan er begonnen worden met het grove werk.
Graven, graven en nog eens graven
Wanneer je zelf een vijver aan wilt leggen, zit er erg veel werk in het uitgraven van de locatie. Hierbij zul je eerst de exacte locatie in kaart moeten brengen en hier vervolgens tot de juiste diepte moeten weggraven. Wanneer je gebruik maakt van een vijverbak, is het van belang dat de ondergrond recht is. Daarnaast zul je een locatie moeten hebben waar je de overige grond wilt laten. Zo kunnen veel mensen de grond kwijt in eigen tuin, maar is dit niet voor iedereen weggelegd. Na het graafproces, kan de vijverbak aangebracht worden. Kies voor een kwalitatieve vijverbak. Dit om extra werk in de toekomst te voorkomen.
Extra tip: let op de grondwaterstand!
Een extra tip die wij jou kunnen geven, is dat je goed op de grondwaterstand moet letten. Je kan de grondwaterstand bepalen door deze zelf te meten, maar kan dit vaak ook opvragen. Wanneer de grondwater vrij hoog zit, zul je dit water met een speciale pomp af moeten voeren. Deze pompen kun je huren bij bijvoorbeeld Boels. Zorg er dus voor dat dit wordt opgenomen in je plan. Dit zodat je later niet voor onverwachtheden komt te staan.