22 jun Pelletkachels: gezellig en praktisch
Een houtkachel zorgt voor gezelligheid in huis en een aangename warmte. De vlammen in de kachel geven ons een ontspannen gevoel en nodigen ’s avonds uit tot een glaasje en een hapje. Het nadeel van een houtkachel is echter dat er regelmatig houtblokken op het vuur gelegd moeten worden. Een pelletkachel heeft een intern aanvoersysteem zodat bijvullen soms maar één keer per week hoeft te gebeuren. Afhankelijk van het model kan de hoeveelheid warme lucht die de kachel afgeeft eenvoudig worden ingesteld zodat een goed geïsoleerde (vakantie)woning in zijn geheel kan worden verwarmd. Het rendement van een pelletkachel is daarnaast groter dan bij een open haard of gesloten houtkachel. Voor de rookgasafvoer volstaat doorgaans een schoorsteenpijp met een diameter van 80 à 100 millimeter.
Wat zijn pellets?
Pellets zijn korte staafjes van een brandbaar materiaal, ze hebben meestal een doorsnede van zes millimeter en een lengte van tussen de tien en veertig millimeter. Vaak worden ze gemaakt van snoeihout, zaagsel of houtspaanders. Daarnaast worden pellets ook gefabriceerd uit sloophout. Met name in de Scandinavische landen worden speciaal bossen aangelegd die uitsluitend bestemd zijn voor de fabricage van pellets. Dit maakt pellets tot een CO2-neutrale brandstof. De energetische waarde van pellets is hoog, ze hebben een verbrandingswaarde van circa 18 MJ per kilo. De verbrandingswaarde van 1,8 kilo pellets is vergelijkbaar met 1 kubieke meter gas of 1 liter stookolie. Soms kunnen pelletkachels ook andere korrelvormige producten verbranden. Hierbij moet je denken aan pitten van olijven en kersen of maïs.
Het gemak van een pelletkachel
Pelletkachels zijn voorzien van een automatisch ontstekingssysteem, je hoeft dus niet meer te ploeteren met aanmaakblokjes of krantenpapier. Dankzij de instelbare ventilator wordt een constante stroom hete lucht afgegeven zodat het huis aangenaam warm wordt én blijft. De aanvoer van de pellets in de kachel gebeurt ook automatisch, je hebt er geen omkijken naar. Uiteraard dien je wel de pellet voorraad van de kachel op peil te houden. Pellets worden meestal verkocht in zakken van tien of vijftien kilo. Ook kun je ze bestellen in een bigbag van 500 kilo.
De CV op pellets stoken
In Nederland gebruiken de meeste CV’s aardgas en soms stookolie. In de Scandinavische landen, maar ook in delen van Duitsland en Oostenrijk, maken centrale verwarmingsinstallaties gebruik van pellets omdat een gasleidingnetwerk ontbreekt. Wie zijn CV met milieuvriendelijke pellets stookt, heeft echter een grote hoeveelheid pellets nodig. Bijvullen vanuit zakken is dan niet meer praktisch. Vaak wordt de pellet voorraad dan vanuit een vrachtwagen aangevuld, net zoals dat met stookolie wordt gedaan.