12 dec Een plant of struik voor in uw tuin
Als eerste een bekende kruipende en klimmende plant. De hedera. De hedera is van nature een plant die voorkomt op de Atlantische eilanden maar ook in Europa. Het is dan ook een echte klimplant. Als de hedera bij een boom, rek of schutting word geplaatst kan hij met gemak 30 meter omhoog klimmen. De jonge bladeren van de hedera zijn gelobd. Zijn de bladeren volwassen dan zijn ze ongelobd. Dit is één verschil tussen de jonge en de volwassen scheuten van de hedera. Nog meer verschillen zijn dat de jonge scheten nog slank en flexibel zijn. Een ook nog kleine wortels. De volwassen scheuten zijn dikke takken. Deze zijn zelfdragend en hebben dan ook geen wortels meer.
In de late herfst verschijnen er prachtige bloemen aan de hedera. Deze zijn klein, maar trekken vooral veel bijen. Ook andere insecten komen er op af omdat de bloemen rijk aan nectar zijn. Na het bloeien van de bloemen komen de vruchten. De vruchten van de hedera zijn zwarte bessen. Deze zijn rijp aan het eind van de winter, en hierdoor een belangrijke voedselbron voor de vogels. Let op! Deze besjes zijn eetbaar voor vogels, maar voor mensen zeer giftig!
De hedera is een van de bekendste en populairste klimplanten in de Nederlandse tuinen. Niet alleen tegen een pergola, maar ook om lelijke muren te bedekken word deze populaire klimplant gebruikt.
De hedera kan uw muur aantasten. Doordat de jonge scheuten zich nog hechten met kleine wortels kunnen deze zich gaan hechten in de voegen van de muur of eventuele scheuren, om zo houvast te krijgen en omhoog te klimmen. Als gevolg kan het uw muur sneller doen afbreken.
Een veel voorkomende en bekende haag voor in uw tuin is toch wel de Fagus Sylvatica. In de volksmond de beukenhaag genoemd. De beukenhaag is populair omdat hij zijn bladeren behoud. Zo zal de beukenhaag het zicht in uw tuin zowel zomer als winter beperken. Zo heeft u privacy in uw tuin. Het is een struik die zijn verdorde bladeren in de winter behoud, deze pas gaat verliezen als de nieuwe bladeren weer gaan groeien.
Voor een smalle haag plant u een enkele rij struikjes. Het verschilt per maat hoeveel u er per strekkende meter moet planten. Hoe groter en dus breder de struikjes zijn hoe minder er geplant hoeven te worden.
Voor een brede en dichte haag kunt u het beste een dubbele rij met struikjes planten. Ook hier verschilt het voor welke maat u kiest. Hoe groter en dus breder de struikjes zijn hoe minder er geplant hoeven te worden.
Het beste kunt u de beukenhaag planten tussen Oktober en Juni. Mits het niet vriest, dit maakt het namelijk onmogelijk om een gat in de grond te graven. In deze periode zullen de struiken het beste aanslaan, buiten deze periode is het risico op uitdroging een stuk groter. Vooral in droge periodes met veel zon en nauwelijks regen is het ontzettend belangrijk dat de struiken dagelijks! van voldoende water worden voorzien! Dit om uitdroging tegen te gaan.
Het advies is om een beukenhaag maximaal twee keer per jaar te snoeien. De beste tijd om te snoeien is in April en dan eventueel nog een keer in September. Het is wel belangrijk om jaarlijks het snoeien bij te houden. Je zult door het bij houden met snoeien een mooie volle haag creëren. Zorg dat de onderkant van de haag niet kaal word. Deze zal dan altijd kaal blijven. Het is belangrijk voor een mooie volle struik dat de onderkant allemaal vertakkingen heeft.